Niezwykle bogaty w witaminy oraz wartości odżywcze. Nie sposób wymienić wszystkich zalet tego koktajlu i jego właściwości zdrowotnych. Polecany szczególnie w okresie zimowo-jesiennym, kiedy nasz organizm potrzebuje dodatkowej odporności i wzmocnienia. Smakuje równie dobrze :)

Składniki

  • garść szpinaku
  • 1 jabłko
  • 1 banan
  • 1/4 awokado
  • 1/8 cytryny
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2-3 plasterki imbiru
  • 200ml wody



Owoce i warzywa należy dokładnie umyć oraz pokroić w kostkę/plasterki. Następnie umieść wszystkie składniki w kielichu blendera, zaczynając od najbardziej miękkich. Na sam koniec dodaj wodę oraz sok z pomarańczy.

Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji (ok. 1 minuta na wysokich obrotach). 

Ciesz się smakiem oraz właściwościami zdrowotnymi koktajlu!

Właściwości zdrowotne

  • Szpinak - bogaty w witaminy K, A, E i C. Świetne źródło błonnika, beta-karotenu oraz luteiny. Wpływa korzystnie na zdrowie układu krążenia, a także na prawidłową pracę oczu.
  • Banany - zawierają bardzo dużą ilość potasu, który pomaga w normalizacji poziomu ciśnienia krwi oraz łagodzin napięcie w żyłach i tętnicach. Poza tym jest również źródłem magnezu, wapnia, jodu i fosforu oraz witamin C, B6, A, E i K.
  • Jabłka - bogate w błonnik, pektyny oraz przeciwutleniacze. Dobre źródło witaminy C, potasu czy sodu. Wspierają ogólną odporność organizmu. Warto zaznaczyć, że najwięcej witamin i minerałów znajduje się pod samą skórką, dlatego zaleca się ich nieobieranie przed spożyciem.
  • Awokado - źródło niezwykle wielu witamin i minerałów. Uważane za jeden z najzdrowszych owoców świata. Błonnik w nim zawarty poprawia pracę układu trawiennego. Poza tym awkoda ma zastosowanie lecznicze m.in przy cukrzycy, miażdzycy oraz podwyższonym cholesterolu. Wspomaga również odchudzanie i układ odpornościowy.
  • Owoce cytrusowe - dzięki wysokiej zawartości witaminy C wzmacniają odporność organizmu, a także pomagają lepiej wchłaniać żelazo z diety. Obecne w cytrusach związki (np. flawonoidy czy alkaloidy) wykazują działania przeciwzapalne oraz przeciwutleniajace.
  • Imbir - właściwości tego korzenia są nieocenione. Posiada on działania rozgrzewające, przeciwbólowe oraz przeciwgorączkowe. Pomaga również w stanach zapalnych, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Codzienne stosowanie tej rośliny, np. dodając kilka plasterków do koktajlu czy herbaty sprawia, że wspomaga on kompleksowo nasz organizm oraz układ odpornościowy.