
Jego smak potrafi przekonać każdego, uwielbiany szczególnie wśród dzieci z uwagi na jego słodkość. Poza walorami smakowymi jest również świetnym źródłem witaminy C oraz błonnika, dzięki czemu wpływa korzystnie na organizm oraz układ odpornościowy.
Składniki
Banana pokrój w plasterki i wrzuć do kielicha. Wsyp płatki owsiane, dodaj sok z pomarańczy, miód, a następnie wsyp truskawki. Zalej wszystko napojem/kefirem. Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji (ok. 1,5 minuty na średnich obrotach).
Składniki
- 2 szklanki mrożonych truskawek
- 1 banan
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- sok z 1 pomarańczy
- łyżeczka miodu
- 200ml napoju kokosowego lub owsianego (może być również kefir, należy wtedy dodać 100-150ml wody, aby koktajl nie był zbyt gęsty)
Banana pokrój w plasterki i wrzuć do kielicha. Wsyp płatki owsiane, dodaj sok z pomarańczy, miód, a następnie wsyp truskawki. Zalej wszystko napojem/kefirem. Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji (ok. 1,5 minuty na średnich obrotach).
Właściwości zdrowotne
- Truskawki - zawierają więcej witaminy C niż jakiekolwiek owoce cytrusowe (aż 60mg/100g), dzięki czemu wzmacniają nasz układ odpornościowy. Bogate również w potas, fosfor, wapń oraz magnez. Są cennym źródłem błonnika i antyoksydantów, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami. Należą do grupy owoców niskokalorycznych.
- Banany - zawierają bardzo dużą ilość potasu, który pomaga w normalizacji poziomu ciśnienia krwi oraz łagodzin napięcie w żyłach i tętnicach. Poza tym jest również źródłem magnezu, wapnia, jodu i fosforu oraz witamin C, B6, A, E i K.
- Płatki owsiane - posiadają składniki odżywcze, które wspomagają pracę jelit, obniżają poziom cholesterolu oraz glikemię u osób z zaburzeniami tolerancji glukozy. Ich niski indeks glikemiczny sprawia, że uwalniają energię stopniowo i nie powodują nagłych skoków cukru we krwi. Są bogate w błonnik.
- Owoce cytrusowe - dzięki wysokiej zawartości witaminy C wzmacniają odporność organizmu, a także pomagają lepiej wchłaniać żelazo z diety. Obecne w cytrusach związki (np. flawonoidy czy alkaloidy) wykazują działania przeciwzapalne oraz przeciwutleniajace.
- Miód - w niewielkich ilościach zawarty w nich cukier w żadnym stopniu nie wpływa negatywnie na nasz organizm. Wręcz przeciwnie, miód określa się jako "płynne złoto" ze względu na jego właściwości zdrowotne i lecznicze. Istnieje wiele odmian, niemniej jednak każda z nich wzmacnia nasz organizm, działa antybakteryjnie i wspomaga leczenie podczas przeziębienia. Poza układem odpornościowym, miód wspomaga również układ oddechowy, krążenia oraz pokarmowy.