Połączenie jagód, brzoskwini oraz mleka migdałowego sprawia, że jedna szklanka tego smoothie może być niewystarczająca. Rewelacyjny smak to jednak nie wszystko. Dodatek jarmużu, sprawia że wraz ze smakiem otrzymujemy pełen pakiet witamin i minerałów.

     Składniki

  • 1/2 szklanki brzoskwini
  • 1/2 szklanki jagód
  • garść jarmużu
  • szklanka mleka migdałowego
  • 1/4 małej łyżeczki cynamonu


Brzoskwinię pokrój w plasterki i wraz z jagodami wrzuć do kielicha. Dodaj jarmuż i zalej wszystko mlekiem migdałowym, wsypując na końcu cynamon. Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji (ok. 1 minuta na wysokich obrotach). 

Właściwości zdrowotne

  • Jarmuż - nie sposób wymienić wszystkich jego zalet. Zaliczany do grupy "superfood" ze względu na bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Jest również źródłem rzadko występującej w warzywach witaminy K. Spożywanie jarmużu to idealny sposób na profilaktykę wielu chorób. Wspomniana witamina K potrafi chronić przed niektórymi zmianami nowotworowymi, np. raka wątroby, piersi czy jajników. Witamina K wpływa również na zapobieganie krwotokom oraz przyspiesza gojenie się ran. Pozostałe witaminy i minerały przyczyniają się do poprawy odporności oraz pracy układu sercowo-naczyniowego. Zmniejsza ryzyko wystapienia anemii, zapobiega miażdżycy, a także obniża poziom złego cholesterolu.
  • Jagody - bogate w witaminę B1, B2, A, C oraz PP, a także minerały tj. fosfor, cynk, wpań, żelaczo czy potas. Owoce te pomagają zwalczać infekcje układu pokarmowego oraz neutralizować szkodliwe produkty przemiany materii - oczyszcza i udrażnia przewody pokarmowe. Dzięki zawartym antycyjanom, jagoda znajduje również zastosowanie we wspomaganiu widzenia. Owoce te poprawiają również odporność oraz krążenie.
  • Brzoskwinie - dzięki wysokiej zawartości wody mają działanie oczyszczające, pozytywnie wpływając na funkcjonowanie układu moczowego oraz nerek. Występująca w nich duża ilość błonnika poprawia perystaltykę jelit. Brzoskiwnia jest również dobrym źródłem witamin (C, B3, A, E) oraz minerałów (miedź, potas).
  • Cynamon - znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce czy lecznictwie. Wykazuje działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne. Jest również naturalnym "boosterem" w walce z nadwagą, gdyż jego regularne spożywanie (w postaci dodatku do posiłku) powoduje przyspieszanie przemiany materii, działa rozgrzewająca oraz antyoksydacyjnie.